Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost ohranja naravne vire in je ključnega pomena predvsem z okoljskega vidika. Začnete lahko pri sebi! Kako? Tako da glede na vaše potrebe izberete primerno velikost in obliko hiše. Prav tako je priporočljivo, da izberete materiale, ki so proizvedeni energetsko učinkovito, zaradi česar so le minimalne obremenitve na okolje v življenjskem ciklu izdelka.

Vsaka današnja hiša mora poskrbeti za tesnenje in energetsko učinkovitost, saj le na tak način dom izboljšuje udobje in znižuje stroške vzdrževanja. Tesnost je ključnega pomena z vidika celotne toplote v stavbi. Ovoj stavbe je sestavljen iz strehe, zunanje stene (vključeno z okni in vrati) in osnovno tla. Bistveno je, da je celotna struktura izvedena pravilno in v skladu s pravili Kontio.

Zunanje stene predstavljano 10% energetske učinkovitosti, medtem ko se večina toplote izgubi ali pridobi v strehi. Zato je pomembno, da se streho dobro in natančno izolira. Prav tako pa morajo biti izlacijski materiali in trakovi natančno izvedeni med samo gradnjo. Tudi okna in vrata imajo pomembno vlogo pri varčevanju z energijo.

Naše življenjske navade lahko naredijo veliko spremembo v smislu vpliva na okolje. Elektro napeljavo, prezračevanje, ogrevanje, sončna energija, varčni gospodarski aparati – vse to ponuja dodatne prihranke. Uporaba učinkovite tehnologije pomeni znatno zmanjšanje skupne porabe in pomeni prihranek.