Kontio hiša – okolju prijazna izbira

     

Les je edini 100 % obnovljiv gradbeni material. Sestavljen je iz vode in ogljika. Ob koncu svojega dolgega življenjskega cikla je les uporaben kot reciklirni material.

Gospodarjenje z gozdovi je na Finskem izrednega pomena, ne le za okoljskega vidika ampak tudi zato, ker je gost živ organizem in Finci so prevzeli odgovornost za naravne vire. Kontio kupuje izključno les, ki je certificiran. Prirastek njihovih gozdov pa je večji kot njegova uporaba.

Dobro oblikovana in zgrajena Kontio hiša je trdna in dobro zatesnjena. Industrijsko natančno izdelani hlodi z natančnimi spoji preprečuje nenadzorovano uhajanje zraka skozi brune.

Kontio hiše so nizkoenergijske produkt. Predelava lesa zahteva le delček energije potrebne za druge gradbene materiale kot so jeklo, beton, plastika in aluminij. Poleg tega je tovarna locirana v bližini virov surovin, sredi gozdov, kar zmanjšuje tudi potrebe po prevoz. Poleg tega je poraba energije minimalna tudi med gradnjo, saj so potrebne preprosta orodja.

Kontio nenehno razvija proces, da bi postali še bolj okoljske učinkoviti na vseh področjih. Stranski proizvodi, kot so lubje se 100% reciklira in uporabi za proizvodnjo bioenergije.

Priljubljenost gradnje lesenih objektov hitro narašča tudi s pomočjo vlade. S povečanjem uporabe lesa kot gradbenega materiala, lahko rešimo neobnovljive naravne vire v prihodnosti.