Zgodovina

Gradnja lesenih brunaric ima dolgo tradicijo in sega v leto 1740. Skozi stoletja je imel les močan vpliv na finskem v smislu kulture gradnje in življenjskih stilov. Z začetkom gradnje, ko so lesene hiše izklesali z rokami in sedanjostjo izdelave Kontio hiš je neverjetna. Pa vendar je skozi leta surovina ostala ista, to je bor, za kar se je izkazal za najboljši gradbeni material. Zato ni naključje, da na Finskem še vedno lahko vidite stare izdelane brunarice. Kljubujejo času in generacijam. Bruna kot gradbeni material pa postaja vedno boljši in ohranja vrednost stavbe že stoletja.

Danes je Kontio znan kot največja tovarna na svetu. Do tega jih je pripeljala ena sama oseba, kateri začetki so izdelave in oblike brun so se začeli z osnovno žago. Tako se je začela izdelava in gradnja majhnih hišic. Z letom 1970 je Kontio začel izvažati hiše v skandinavske države in srednjo Evropo, sedaj pa so razširjeni po celem svetu.

V tem času so prodali več kot 35.000 lesenih brunaric Kontio.

Kombinacija tradicije, visoke tehnologije, iznajdljivih struktur in domišljije je skupaj združeno v vsaki Kontio hiši, ne glede na to ali je gradnja individualna ali kot del obsežnega projekta.